Virtuous Vodka – en ny svensk ekologisk vodka med unika smaker

logoDet nya svenska vodkamärket Virtuous Vodka lanserar nu sex ekologiska och naturligt smaksatta varianter. Produktionen av vodkan sker uteslutande med äkta naturliga råvaror och är ett svenskt hantverk som inte tar några genvägar. Den nya vodkan finns i Systembolagets beställningssortiment från och med den 2 maj för 298 kronor, och smakerna i den första serien är chili, havtorn, ingefära, hallon, citron och vanilj.

Grundaren till Virtuous Vodka, Claes Stenmark, säger i ett pressmeddelande:

− Vi vill väcka liv i Sveriges långa brännvins- och vodkatradition med ett vodkamärke som tror på den äkta och rena smaken, liksom en noggrann och ansvarsfull produktion. Sverige har länge varit en framgångsrik vodkaproducent och har en lång tradition av att smaksätta brännvin med äkta råvaror. Virtuous Vodka förenar dessa två svenska arv och förnyar
den svenska vodkatraditionen.

2013-04-27 19.20.02Jag har haft förmånen att få provsmaka denna nya vodka – en mycket trevlig smakupplevelse, vare sig man dricker den ren eller blandar den i någon fräsch drink. Alla smaker har sin egen charm och vilken man föredrar handlar nog mest om personlig smak. Chilivodkan har fin balans mellan fruktighet och hetta och bitter lemonvodkan en tydlig och mycket angenäm beska. Ingefärsvodkan är kryddig och het och havtornsvodkan är märkbart syrlig med härlig smak av dessa fina bär.

Mina personliga favoriter är nog den lite söta vaniljvodkan som verkligen smakar av äkta vanilj, samt hallonvodkan. Den har en läckert klarröd färg, har en mycket fin och tydlig nyans av hallon – hallonsmaken är underliggande utan att på något sätt dominera – suveränt välsmakande!

Virtuous Vodka är skapad genom macereringsteknik istället för att använda genvägar som aromämnen. Den tekniken innebär att Virtuous Vodka tar enorma mängder riktiga bär, kryddor, frukter eller rotfrukter och blandar dem med vodka. Efter mycket tid och noggrann hantering filtreras sedan blandningen varsamt så att inga smakämnen ska försvinna. Resultatet är en vodka helt utan tillsatser som behåller råvarans naturlig färg och smak. För att få en rund smak med ren karaktär används ekologisk råg som råvara till vodkan istället för vete eller andra grödor. Råvarorna som används för att smaksätta vodkan är noga utvalda och alltid ekologiska – det gillar jag!

Virtuous Vodka har redan funnits tillgänglig på några av Stockholms drinkorienterade barer ett tag: AG, Reisen Bar, Nybrogatan 38, Mvseet, Vassa Eggen, Sjögräs, Tures. Och det har redan skapats nya fräscha drinkar med Virtuous Vodka i huvudrollen. Vad sägs till exempel om Gingertini…

Gingertini, Reisen

4 cl Virtuous Vodka894868_199094216880950_298024259_o
Ginger
3 cl nypressad
apelsinjuice
2,5 cl citron
2 cl sockerlag
Apelsinzest

Skaka med is och sila fint ner i ett cocktailglas. Vrid apelsinzesten över och garnerna.

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s