Veggoburgare – alltid lika gott!

veggoburgarePå sista tiden har det blivit en hel del veggoburgare hemma hos oss. Orsaken är, från början, rätt simpel: ont om tid att handla – och en massa rotsaker och grönt i  kyl och skafferi som ska användas innan de blir för trötta. Men resultatet blir desto bättre. Veggoburgare är hur gott som helst och kan varieras i det oändliga. Så ta vara på det du har hemma och laga festliga burgare till hela familjen!

Senast igår lagade jag burgare på kidneybönor och serverade i hamburgerbröd med tomatpuré, majonnäs, sallad, lök, tomat, gurka, ost och avokado. Till fyra rejäla burgare tog jag 1 burk konserverade (och väl avrunna) bönor, 2 morötter och 1 rödbeta. Jag rev morötterna och rödbetan grovt, hällde rivet i matberedaren och tillsatte bönor och kryddor (örtsalt, svartpeppar, paprikapulver och 3 vitlöksklyftor) och körde tills allt var finfördelat. Förutom kryddorna tillsatte jag också ca 3 msk vetemjöl och 2 msk ströbröd. Smeten blev lite lös, men det gick bra att steka dem.

Bönor kan man givetvis ta vilka man vill – jag råkade ha kidneybönor hemma, helt enkelt. Om man inte nödvändigtvis vill äta helt veganskt kan man förstås också tillsätta ett ägg i färssmeten – det binder bra. Men mjöl och ev ströbröd blir också finfint.

Linser blir också en bra stomme i veggoburgare. Koka 2 dl röda (eller valfria) linser mjuka och låt svalna. Blanda i en matberedare med t ex 1 morot, 1 potatis, i lök och 1 rödbeta (eller andra rotsaker), krydda med salt, peppar, paprika, kanske lite curry och spiskummin. Tillsätt 2-3 msk vetemjöl och ev 1 ägg och lite ströbröd och stek i olja eller smör (beroende på om du vill ha helt veganska burgare eller ej). Servera som hamburgare med en massa goda tillbehör – eller med klyftpotatis och en god sallad. Enkelt, gott och nyttigt!

En tanke på “Veggoburgare – alltid lika gott!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s