Matmamman

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Veggoburgare – alltid lika gott!

1 kommentar

veggoburgarePå sista tiden har det blivit en hel del veggoburgare hemma hos oss. Orsaken är, från början, rätt simpel: ont om tid att handla – och en massa rotsaker och grönt i  kyl och skafferi som ska användas innan de blir för trötta. Men resultatet blir desto bättre. Veggoburgare är hur gott som helst och kan varieras i det oändliga. Så ta vara på det du har hemma och laga festliga burgare till hela familjen!

Senast igår lagade jag burgare på kidneybönor och serverade i hamburgerbröd med tomatpuré, majonnäs, sallad, lök, tomat, gurka, ost och avokado. Till fyra rejäla burgare tog jag 1 burk konserverade (och väl avrunna) bönor, 2 morötter och 1 rödbeta. Jag rev morötterna och rödbetan grovt, hällde rivet i matberedaren och tillsatte bönor och kryddor (örtsalt, svartpeppar, paprikapulver och 3 vitlöksklyftor) och körde tills allt var finfördelat. Förutom kryddorna tillsatte jag också ca 3 msk vetemjöl och 2 msk ströbröd. Smeten blev lite lös, men det gick bra att steka dem.

Bönor kan man givetvis ta vilka man vill – jag råkade ha kidneybönor hemma, helt enkelt. Om man inte nödvändigtvis vill äta helt veganskt kan man förstås också tillsätta ett ägg i färssmeten – det binder bra. Men mjöl och ev ströbröd blir också finfint.

Linser blir också en bra stomme i veggoburgare. Koka 2 dl röda (eller valfria) linser mjuka och låt svalna. Blanda i en matberedare med t ex 1 morot, 1 potatis, i lök och 1 rödbeta (eller andra rotsaker), krydda med salt, peppar, paprika, kanske lite curry och spiskummin. Tillsätt 2-3 msk vetemjöl och ev 1 ägg och lite ströbröd och stek i olja eller smör (beroende på om du vill ha helt veganska burgare eller ej). Servera som hamburgare med en massa goda tillbehör – eller med klyftpotatis och en god sallad. Enkelt, gott och nyttigt!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

One thought on “Veggoburgare – alltid lika gott!

 1. Hej alla matälskare!

  Sitter med en kandidatuppsats och skriver om attityder till dagligvaruhandel på internet. Hade varit jätte glad om ni ville medverka, tar max 3 min!

  https://www.webbenkater.com/s/b78d83f

  tack på förhand!

  Mvh
  Jonatan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s