Passion för mat, Eriksbergshallen i Göteborg, 1-3 mars

I helgen var det stor matmässa i Göteborg, Passion för mat. Min gode vän Olle Fjordgren var där, och här skriver han om mässan. Spännande läsning och många fina bilder utlovas!

I lördags besökte jag matmässan Passion för Mat i den vackra Eriksbergshallen på Norra Älvstranden i Göteborg. Passion för Mat genomfördes för sjätte gången sedan starten 2008 och hade i år cirka 120 utställare.

Passion för Mat genomfördes för sjätte gången sedan starten 2008 och hade i år cirka 120 utställare.
Passion för Mat genomfördes för sjätte gången sedan starten 2008 och hade i år cirka 120 utställare.

Temat för årets mässarrangemang var ”Ta vara på råvaran” och skulle fånga upp debatten om att en hel del livsmedel slängs i onödan. Att handla rätt mängd, gärna närproducerat, och inte alltid välja storförpackningar var nyckelfrågor som skulle belysas på olika sätt. Nu såg jag ju inte så mycket av detta utan det var mer en bländande uppvisning av den kvalitet och det överflöd av riktig mat som finns i Matlandet Sverige. Det fanns tyvärr också en del plumpar som jag återkommer till senare.

Här nämner jag några av de guldkorn jag hittade:

Rakt innanför entrén fanns Olsegårdens Partihandel som, bland mycket annat, sålde potatis från Albert Bartlett. Inte närproducerat precis men mycket intressant att få botanisera bland Rooster, Anya, Apache och Purple Majesty. Anya är ju en utveckling av den klassiska svenska krogpotatisen, Allmogepotatis, men denna är ett snäpp vassare.

Apache är en lustig potatis med sitt tvåfärgade skal i glatt rött och gult. Apachepotatisen är faktiskt inte riktigt nära släkt med våra vanliga potatissorter, Solanum tuberosum, utan är från ett äldre släkte som utvecklats på egen hand i minst 7000 år, Solanum phureja. Apachen har bara 24 kromosomer mot den vanliga potatisens 48 vilket ger upphov till en annan cellstruktur och halverad koktid.

Den mäktiga Purple Majesty är en baddare med färg! Både kött och skal är djupt lila och behåller färgen vid tillagning. Den innehåller dessutom 10 gånger så mycket naturliga oxidanter som vanlig potatis.

I kväll skall jag skiva denna potatis tunt med mandolinen och fritera i ugnen. Blå potatischips!

Sedan vandrade jag vidare in i Smaka på Västsveriges mycket ambitiösa och vackra monterområde där man stolt visade upp en del av det bästa från Västkusten. Kött, bröd, kryddor, musslor, fisk och olika produkter av förädlade bär.

I Smaka på Västsveriges mycket ambitiösa och vackra monterområde visade man upp en del av det bästa från Västkusten
I Smaka på Västsveriges mycket ambitiösa och vackra monterområde visade man upp en del av det bästa från Västkusten
Smaktallrik med något av det bästa från Västkusten
Smaktallrik med något av det bästa från Västkusten

Jag stannade en lång stund i Evenstorps monter och talade med de trevliga innehavarna Magnus och Sofia. De har utvecklat produkter från t.ex. hallon till de mest lysande produkter! Har ni smakat hallonketchup från Evenstorp? En riktig höjdare säger jag som aldrig är närmare tomatketchup än tre meter…

Evenstorps har utvecklat produkter från t.ex. hallon till de mest lysande produkter!
Evenstorps har utvecklat produkter från t.ex. hallon till de mest lysande produkter!

Jag vandrade vidare förbi en liten monter som sålde vaktelägg och vaktelkött från Skånes Vaktlar. Det var längesedan jag hittade fina vaktelägg så en kartong fick följa med hem. Gott, nyttigt och oerhört vackert!

Vaktelägg - gott, nyttigt och oerhört vackert!
Vaktelägg – gott, nyttigt och oerhört vackert!

Ekologiskt kött och svenskodlad ål

Mitt i lokalen fanns en vacker monter från Gröna Gårdar som erbjöd hugade spekulanter olika lådor med riktigt fint och bra kött av yppersta kvalitet. Köttet från Gröna Gårdar kommer från djur som får beta fritt av naturens gräs och örter vilket faktiskt avspeglar sig i den utsökta smaken.

Gröna gårdar
Gröna gårdar

Jag hittade en produkt jag inte ens visste om att den fanns, svenskodlad ål! Scandinavian Silver Eel köper glasål från England och föder upp dem i Helsingborg. 70% av de halvstora ålarna sätts ut i svenska vatten och 30% går till konsumtion. Om man köper odlad ål slipper man ha dåligt samvete, ålen är ju en starkt hotad art i Sverige.

Sveriges enda ålodling - Scandinavian Silver Eel
Sveriges enda ålodling – Scandinavian Silver Eel

Extrema kryddor och vinkokta musslor

Längst in i ett hörn av lokalen fanns en underbar monter från Extreme Food som tillhandahåller ett helt galet sortiment av kryddor, chips, salsor, barbecuesåser och en massa annat. Men, se upp! Här talar vi om produkter baserade på t.ex. chipotle, habanero, serrano och andra ytterligt starka chilisorter! Här kan jag berätta att mina flaskor av Blair´s extrema chilisåser är väl kända och mycket fruktade bland våra gäster på barbecues. Inget för den klene men underbara kryddor om de används med moderation. Jag kan bara nämna att Habanero har 500.000 enheter på Scovilleskalan medan Tabasco bara har 2.500… Då förstår ni att såser från Blair´s inte är att leka med!

Extreme Food tillhandahåller ett helt galet sortiment av kryddor, chips och mycket annat.
Extreme Food tillhandahåller ett helt galet sortiment av kryddor, chips och mycket annat.
Blair´s extrema chilisåser är väl kända och mycket fruktade bland våra gäster på barbecues. Inget för den klene men underbara kryddor om de används med moderation.
Blair´s extrema chilisåser är väl kända och mycket fruktade bland våra gäster på barbecues. Inget för den klene men underbara kryddor om de används med moderation.

Scanfjord visade stolt upp sina underbara vinkokta musslor som vann första pris i Matverk 2013. De kommer färdiglagade och pastöriserade i en smart förpackning som är klar för micron, den svenska uppfinningen MicVac. Underbart goda musslor som jag hoppas snart hittar till en butik nära dig. Dessa musslor kommer att bli en riktig Matverksklassiker!

Vinkokta musslor - första pris 2013!
Vinkokta musslor – första pris 2013!

I Eriksbergshallens andra ände fanns Ello i Lammhult som påstår sig ha världens bästa isterband. Jag tänker inte argumentera om detta men de var väldigt goda att få smaka på.

Nu till lite övergripande tankar:

Mässans tema skulle ju vara ”Ta vara på råvaran” och visst, det fanns uppvisning av kockar som visade hur man kunde ta vara på rester och, i princip, koka soppa på den berömda spiken. Men i övrigt var det som sagt en uppvisning av det bästa och fräschaste som Matsverige kan uppvisa i överflöd.

En annan tanke var att på denna matmässa så var det ett mycket dominerande inslag av drycker, öl, vin och sprit, som såldes och serverades. Inget ont om detta men en matmässa bör ju fokusera på mat och inte dryck. Jag skulle vilja att man till nästa års  Passion för Mat fokuserade på just mat och höll en separat dryckesmässa, antingen parallellt i en annan lokal eller vid ett annat tillfälle. Alla vi som travat runt på mässor vet ju hur lättnavigerat det blir efter ett par timmars vinprovning när alla står mitt i gångarna och hojtar åt varandra om man verkligen känner smaken av gröna äpplen eller inte…

I dessa tider av förfalskad mat har vi hittills bara upptäckt hästkött i nötfärs och det beror på att vi bara testar efter en främmande DNA åt gången. Vi snart kommer upptäcka både åsnekött och buffelkött i en frysdisk nära dig och det var beklämmande att se hur många leverantörer som inte kunde garantera sina råvarors äkthet. De som levererade och sålde rent kött hade utmärkta upplysningar att lämna och var väldigt trovärdiga men inte en enda av de leverantörer som tillhandahöll olika korvar eller annat kunde/ville svar på frågor om innehållets sammansättning och ursprung!

Det ger upphov till allvarlig oro hos mig när en leverantör kan stå på denna sortens matmässa och sväva på målet om vad som egentligen finns i produkterna!

Eftersom jag ätit häst, åsna och buffel i andra sammanhang så köpte jag inga av deras produkter! Det är absolut inget fel på att äta vare sig häst, åsna eller buffel men jag vill faktiskt veta vad jag äter…

Efter sex timmar på Passion för Mat så vandrade min hustru och jag trötta och inspirerade till bilen tungt lastade med massor av kassar med de bästa produkterna från de bästa leverantörerna i det bästa matlandet – Sverige!

Text och foto: Olle Fjordgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s