Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Kul utmaning: Pizzamodellen – släng inte resterna i soporna, släng dem på en pizza istället

Lämna en kommentar

Att vi slänger mycket mat i onödan har uppmärksammats ett bra tag nu, i bloggvärlden och av Lantmännen. Och vi blir allt bättre på att använda våra rester. De typiskt svenska ”resträtterna” är väl pyttipanna och makaronilåda – i Mexico brukar resterna hamna i ett tortillabröd och i Louisiana använder man dem kanske i en kryddig jambalaya.

Fortfarande slängs det dock alldeles för mycket mat – ungefär var femte matkasse som bärs ut från butiken! Det är helt otroligt egentligen…

Nu presenterar Lantmännen Pizzamodellen för att inspirera fler att ta hand om sina rester. Släng inte maten – släng resterna på en pizza istället! Det kanske låter konstigt för de flesta svenskar, vars favoritpålägg på pizza (enligt Lantmännens undersökning) är skinka, svamp, räkor och salami, men egentligen är det faktiskt helt naturligt. Och i Italien har pizza ofta innehållit sådant som man haft i kyl och skafferi, därav alla de olika varianterna.

Varför inte testa att göra din egen restpizza? Massor av tips och inspiration får du här, (bland annat jätteläckra bilder på folkets egna restpizzor och möjlighet att lägga upp dina egna) och vill du prova nya sorters pizzadegar bjuder Lantmännen på flera olika recept, bland annat pizzadeg på dinkelmjöl.

Själv kör jag igång redan idag! I mitt kylskåp ligger både ett par  paprikor som blivit lätt rynkiga, en sorgsen tomat och en skiva stekt fläskkarré som blev över efter middagen igår. Med en god tomatsås och lite riven ost på toppen lär det blir en riktigt fin restpizza! Resultatet kommer så klart upp på bloggen inom kort.

Jag vill också passa på och utmana mina bloggläsare att också använda rester från kyl och skafferi till en god pizza istället för att kasta dem i soporna. Skriv och berätta vad  som läggs på just din pizza!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s