Introduktion till Sri Lankas te-värld!

Publicerad av

Te har  aldrig varit så trendigt som just nu. Därför är det en stor glädje för mig att kunna publicera denna intressanta och spännande artikel, skriven av Viktor på Serendip Travels, som arrangerar rundresor på Sri Lanka, om Sri Lankas fantastiska tevärld!

I den här artikeln har jag tänkt att ge en introduktion till Sri Lankas te-värld. Te är trendigt i Sverige och det kan vara intressant att fundera på varifrån teet som vi dricker kommer!

Den Sri Lankesiska teproduktionen är viktig både för den inhemska ekonomin på Sri Lanka men också för hela världsmarknaden av te. Den lilla ön sydväst om Indien är världens fjärde största teproducent och härifrån kommer omkring 8 procent av allt te.

På 1800-talet koloniserades Sri Lanka av britterna, efter att tidigare ha varit kolononiserat av portugiserna på 1500-talet och holländarna på 1600-talet. 1867 startade britten James Taylor teindustrin i Sri Lankas högland. Thomas Lipton grundade sitt te-företag genom att i slutet av 1800-talet köpa teodlingar på dåvarande Ceylon (idag Sri Lanka). Han sa: ”I want to sell tea directly from the tea garden to the tea pot”. Detta ledde till att han senare adlades och blev Sir Thomas Lipton.

Vilken typ av te kommer från Sri Lanka?

Man kan dela in teerna från Sri Lanka efter distrikten de odlas i och vilken höjd distrikten har över havet.  Ruhana-teet är odlat på den lägsta nivån och teet ger en kraftig och fyllig brygd, men ändå med en mild, fin smak som passar bra till frukost.

Från mellannivån (ca 600-1000 m.ö.h.) kommer te som ger en kraftig, mörk och stark brygd. Ett exempel är te från Kandy. Det passar väldigt bra om man brukar dricka mjölk i teet.

Från den högsta nivån (upp till 2500 m.ö.h.) kommer de mest kända teerna Nuwara Eliya och Uva. Här är klimatet mycket svalare och teet växer långsamt vilket gör att bladen får många olika smaker. När du häller kokande vatten över tebladen ser du hur löven vecklar ut sig och expanderar ganska dramatiskt.

Telandskapen på Sri Lanka

Många som åker till Sri Lanka gör en rundresa och besöker Sri Lankas högland. Eftersom klimatet är svalare passar det bra att kombinera t.ex. en vecka på de fina stränderna vid kusten med en vecka i den fantastiska naturen i höglandet.

Något av det mest fascinerande man kan göra i höglandet är att åka på en tågresa. Det går en helt fantastisk järnväg som slingrar sig mellan i bergen och mellan teplantagen och vyerna från tåget som tuffar fram i lugn takt är helt otroliga. Längs vägen ser man hur teplockare jobbar ihop dagen skörd. En erfaren plockare skördar upp till 35 kilo te om dagen.

I Nuwara Eliya, som är centrum för Sri Lankas teproduktion, är det vanligt att besöka en tefabrik och se hur teet produceras. Det är en fascinerande process där nogrannhet och fingertopskänsla är nyckeln.

Sammanfattningsvis kan man säga att te fortfarande spelar en väldigt viktig roll för Sri Lanka och ungefär 5% av befolkningen är på något sätt involverade i  teindustrin. Nästa gång du köper te, testa gärna någon av de Sri Lankesiska varianterna. En personlig rekommendation är Nuwara Eliya- teet. Var uppmärksam på de fina smakerna som döljer sig.

Tågresa genom teplantage i det Sri Lankesiska höglandet. Längs vägen ser man teplockarna.

Fantastiska telandskap finns det gott om i Sri Lankas högland.

Mackwoods bjuder på te i sin fabrik i Nuwara Eliya.

Teet i väntan på att bli processat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s