Jim Beam Honey – mångsidig bourbonlikör!

Publicerad av

Jim Beam lanserar i dagarna en ny variant, smaksatt med honung. Frilansjournalisten Charles Thulin har provat den:

Sen i måndags har Jim Beam Honey funnits på hyllorna på de 80 största Systembolagen i Sverige. Whisky är den sprit jag gillar allra bäst och när det gäller bourbon är det helt klart Jim Beam som är favoriten. Det är en sprit som passar vid alla möjliga tillfällen och fungerar både i cocktails eller rent då dess smak är väldigt söt och lämnar en eftersmak av genuin bourbon. Frågan är då hur Jim Beam Honey står sig mot klassikern. Edrington Sweden bjöd på en trevlig afton för att visa upp det nya tillskottet i Jim Beam-sortimentet och Jonatan Östblom-Smedje, Brand Ambassador Beam Brands, berättade om Jim Beam, presenterade Jim Beam Honey och pratade om whiskeytrender i Norden.

Jim Beam Honey fungerar både att dricka rent eller som bas i en supergod cocktail med persikojuice.

Ola ”Topsy” Carlsson från Stockholmsrestaurangen Häktet blandade till ett gäng olika cocktails med Jim Beam Honey för att visa hur mångsidig bourbon faktiskt kan vara. Först och främst går den självklart att dricka rent kyld eller ljummen. Smaken påminner en hel del om originalet men är lite mer len och söt på grund av honungen.

Givetvis fungerar Jim Beam Honey som bas i klassikern Whiskey Sour men man kan också experimentera lite med den. Det var precis vad Ola Carlsson gjorde när han bjöd på två egenkomponerade alternativ som ni kan hitta recept på längst ner. Den första var en så kallad Bee’s Tea, helt enkelt vanligt te med honung, citron och givetvis Jim Beam Honey. Den passade faktiskt väldigt bra i en varm cocktail, mycket på grund av den påfallande honungssmaken.

Jim Beam Honey passar också fint som avec!

Den andra drinken, som är min personliga favorit, var en persikococktail som jag tycker är ett väldigt starkt alternativ till Whiskey Sour. Till de olika drinkarna serverades även lyxigt tilltugg som passade utmärkt till. Eftersom Jim Beam Honey är väldigt söt var nyckelordet sälta. Snittar med röding, lyonkorv, ankbröst eller pulled pork passar alla bra till bourboncocktails, något att bli inspirerad av till hemmafesten även om man givetvis kan ta till lite enklare mat.

Lyxiga, läckra tilltugg till Jim Beam Honey…

Jag tror att Jim Beam Honey kan ta över efter Fireball som den nya trendiga brunspriten. Denna bourbon passar både de erfarna bourbonfantasterna men också personer som kanske inte gillar amerikansk whiskey i normala fall eftersom den är väldigt söt och len men ändå har den där distinkta bourbonsmaken.

Här är Ola ”Topsy” Carlssons egna recept på två goda och enkla cocktails med Jim Beam Honey:

My Honey Peach

50 ml Jim Beam Honey

20 ml färskpressad citron

10 ml flytande honung/vattenblandning

40 ml persikojuice

Soda

Blanda alla ingredienser utom soda i ett högt glas. Rör om, fyll på med is och toppa sedan med soda. För att enkelt få den flytande honungen att blanda sig med övriga ingredienser, blanda 3 delar flytande honung med 1 del varmt vatten innan du häller det i glaset.

Bee’s Tea

50 ml Jim Beam Honey

30 ml färskpressad citron

15 ml flytande honung (mer eller mindre honung kan tillsättas efter tycke och smak)

Ditt favoritte

Varmt vatten

Blanda whiskey, citron och honung i ett värmetåligt glas. Lägg i ditt favoritte och fyll på med varmt vatten. Låt det sedan dra ett tag innan du avnjuter drinken.

Charles Thulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s