Werfgården bjuder på nyskördat – cole slaw på krispig trädkål och grönsakspaté på nyskördade rotsaker

Publicerad av

Idag har jag skördat. Ja, inte jag, men min gode vän Tord på Werfgården, som förbarmade sig över en ”matmamma” och gav bort generöst med både nyskördad gul lök och nyskördade rovor. Klassiska svenska smaker som doftar och smakar mer. Här på ekologiska Werfgården i utkanten av Karlskoga odlas inte bara rovor och lök och utan också rödbetor och andra rotsaker. I skön, grön miljö samsas de med tomater, ärter och en mängd vackra blommor i en miljö som kan få vem som helst att längta ut på landet! Och fågelskrämman, som vaktar odlingarna, måste vara en av de coolaste jag någonsin sett…Eftersom Tord vill värna om de traditionella köksväxterna har han valt ut gamla anrika sorter, bland annat trädkål, som är ett kulturarv från 1800-talet. Man kan äta både blad och stam, även om det är vanligast att man använder bladen i matlagning. Smaken är lite fränare än man är van vid från vanlig kål, vilket gör den spännande och smakrik. Prova den i en cole slaw, det gjorde vi – med härligt resultat!

På Werfgården odlas bland annat trädkål, en klassisk kålväxt med gamla anor.

Charlies Cole Slaw

1-2 revor trädkål

1 morot

1 gul lök

gräddfil och majonnäs efter tycke och smak (ev också 1-2 msk chilisås eller ketchup)

salt, peppar och en gnutta socker

Strimla kålen fint – använd både blad och stam. Skiva löken tunt. Strimla moroten. Blanda alltsammans i en salladsskål. Tillsätt gräddfil och majonnäs efter hand och blanda väl, smaka av med salt och peppar samt en liten nypa socker. Du kan också blanda i ett par matskedar chilisås av ”snäll” ketchuptyp!Rotsakerna och löken blev ingredienser till en läcker grönsakspaté – perfekt som lunch med kokt potatis eller som en del av festbuffé!

Grönsakspaté à la Werfgården

2 rovor av valfri sort

1-2 gula lökar

1 morot

1 handfull gröna ärter, frysta eller färska (ej konserverade)

2-3 potatisar

1-2 dl grädde

2-3 uppvispade ägg

2-3 msk vetemjöl

persilja

salt, peppar och en liten gnutta socker

Skala och dela rovorna, potatisen och moroten i bitar. Dela den ena löken i klyftor. Koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna blir mjuka. Häll av kokspadet och mosa med en mosstöt, eller kör i matberedare för en slätare smet – det blir lika gott vilket som!

Vispa upp äggen och häll ner dem i rotsaksmoset. Rör ner hälften av ärterna. Tillsätt grädden och rör om. Smeten ska vara ganska lös. Smaka av med salt och peppar och en aning socker och häll hälften av smeten i en smord form på ca 1½-2 liter. Platta till.

Finhacka den andra löken och lägg lökhacket snyggt på patén. Lägg så på resten av ärterna samt lite finklippt persilja.

Häll på resten av patésmeten och platta till. Grädda i vattenbad på 150-175 grader i ca 45-60 minuter. Servera ljummen eller kall.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s