Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Finnstigen fyller 30 år – välkommen på jubileumsfest den 30 juni!

2 kommentarer

Idag ska jag göra reklam! Det handlar om Finnstigen, det fantastiska kulturmuseet som ligger i Bredsjö, norr om Grythyttan, och det handlar om det stora 30-årsjubileet den 30 juni.

Finnstigen är ett annorlunda och mycket fascinerande friluftsmuseum som visar hur de finska svedjebönderna levde och bodde från medeltiden och framåt. Utefter den ca 2 kilometer långa stigen har man byggt upp tidstypiska timmerstugor och verklighetstrogna miljöer. Under sommaren bjuds även på teater, med pjäser som på ett eller annat sätt berör den finska bergslagskulturen. I år spelas pjäsen ”Gården som inte ville dö” av Arthur Lindqvist.

I år fyller alltså Föreningen Finnstigen 30 år, och datum för firandet är den 30 juni. Då hälsar Finnstigen välkommen med guidade rundturer samt jubileumsfest – missa inte det, du som befinner dig i trakten eller har vägarna förbi. Förresten, du som bor längre ifrån kan gott ta en dagsutflykt – det är väl värt ett antal timmars resväg, det garanterar jag! Bara det goda finnstigsbrödet är värt en hel del… Mums! Jag skrev om det förra sommaren – det inlägget hittar du här! Och här är receptet igen:

Finnstigsbröd

1 l filmjölk
1 tsk. salt
1 pkt. jäst
10 dl. rågsikt (spara 2 dl till bakning)
5 dl. vetemjöl
3 dl. vetekli
2dl. vetegroddar
100g. smält smör

Filmjölken värms handvarm. Salt och jäst löses i spadet. Mjöl tillsattes så mycket, att man får en smidig, dock ej för hård deg.Smöret tillsätter man sist. Dege får jäsa. Sedan bakar man ut en ca. 5 cm. tjocka stång, och skär den i ca, 2 cm tjocka bitar. Dessa plattas och kavlas till bröd, ca. 2 dm. i diametern. Gräddas omedelbart efter utbakningen över öppen eld, på en tjock järnskiva eller på en stekpanna av gjutjärn. OBS! Bägge sidor. Den färdiga bröden smörjes med smält smör, och får dra sig en stund i en korg, täckta med en duk.

Äts medan de är varma. Keso med lök är ett gott tillbehör till dessa bröd.

Här är en karta över Finnstigen:

Och på Eniro hittar du förstås ännu bättre kartor och vägbeskrivningar!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

2 thoughts on “Finnstigen fyller 30 år – välkommen på jubileumsfest den 30 juni!

  1. Låter riktigt spännande ska försöka ta mig dit i sommar, det är ju inte så långt från Örebro

    Gilla

    • Nej, finns du i Örebro är det väl värt ett besök, det garanterar jag! Bara naturen där uppe i Bredsjön är ju helt makalöst vacker…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s