Semlor på Helenas vis!

Nog är det härligt ändå, med denna tisdag då vi får frossa i läckra semlor – med eller utan mjölk och med traditionell mandelmassefyllning eller annat smaskens! Här bjuder min vän Helena på sitt bästa semmelrecept – håll till godo!

Semlor är gott, riktigt gott. Enligt mig skall de vara pösiga, där mandelfyllningen går upp till brädden, ett generöst lager av spritsad grädde, samt toppad av en liten trekantig, florsockerpudrad hatt.

Ingredienser:

150 g Smör

3 dl Mjölk

1 dl Socker

½ tsk salt

2 tsk Kardemumma

50 g Jäst för söta degar

1 Ägg

½ tsk Hjorthornssalt

Knappt 1 L Vetemjöl

Ca ½ dl mjölkchokladdroppar

 

Mandelfyllning:

Ca 200 g mandelmassa

Lite mjölk & inkråm

 

Ca 8 dl vispgrädde

Lite florsocker

 

Ugnstemp:  225 °C i ca 7 minuter

Receptet ger 16 st stora semlor

Smält smöret, rör ner mjölken och ljumma. Är degvätskan för varm brukar jag ta och blanda ner sockret och kryddorna under tiden som jag väntar. Blanda ner jästen när allt är ljummet och till sist ägget.

Arbeta ner mjölet i vätskan till en ’blank’ deg. Ha hellre för lite mjöl än för mycket. För mycket mjöl ger torra bullar och det vill ingen ha. Hjorthornsaltet skall blandas ut i lite mjöl innan det hälls ner, annars är det svårt att få det jämnt fördelat i degen. Blanda i chokladdropparna. När degen inte, eller nästan inte, klibbar om du ger den ett litet nyp med tummen och pekfingret är den färdig att jäsa till dubbel storlek. Jag går inte slaviskt efter klockan, utan ser till hur mycket degen har höjt sig. Ibland går det på 30 minuter, ibland på 40 minuter.

När degen är färdigjäst är det dags att arbeta det en gång till. Först i bunken och sedan lite extra på bakbordet så att alla luftbubblor försvinner. Dela degen i 16 delar och rulla riktigt fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa en gång till. Nu skall bullarna bli ungefär dubbelt så stora. Sätt en klocka på 30 minuter, men följ inte slaviskt. Man kan testa lite genom att peta till en bulle försiktigt med pekfingret. En färdigjäst bulle sviktar omedelbart tillbaka. En bulle som inte är färdig ger en ’stum’ känsla.

Väl färdigjästa skall bullarna penslas noga och försiktigt med uppvispat ägg och ställas i den lägre mitten av ugnen. Tiden i ugnen är beroende på hur mycket färg man vill ha

Lägg de färdiga bullarna på galler och låt dem svalna. Klipp ut ett trekantigt lock med hjälp av en sax och lägg åt sidan. Gröp ur bullarna med en gaffel. Lägg inkråmet i en skål vid sidan om. Riv ner mandelmassan och blanda med inkråmet och lite mjölk till önskad konsistens. Fyll bullarna med mandelfyllningen.

Vispa grädden fast, utan att den blir grynig. Fyll en sprits med den grövsta tyllen du kan hitta. Jag använder mig av en kaksprits (stjärna) som spritsar grädden med grovlek om ca 3 cm. Det ger den lite proffsigt tjocka spritskransen. Till sist läggs locket på. Tryck försiktigt till det så att grädden pöser ut lite grann och pudra över florsocker.

Servera med eller utan hetvägg (het mjölk)

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s