Göra hemlagad julkorv? Räkna inte med Icahandlaren!

Publicerad av

I år ska vi göra egen korv till jul. Jag blev inspirerad av ett recept i Icakurirens julmagasin, men tänker nog använda ett recept ur nån av mina gamla kokböcker – där finns korvarna som mamma och mormor gjorde. Värmlandskorv (med potatis), Västgötakorv (med korngryn), medisterkorv… Det finns minsann att välja på, bland de gamla traditionella recepten!

Däremot är det minsann inte så lätt att få tag i fjälster. Man skulle ju tro att ICA, som alltid slår sig för bröstet och pratar om hur viktiga deras kunder är och hur de värnar om den vällagade maten, borde kunna tillhandahålla en sådan enkel sak som några meter korvfjälster åtminstone som beställningsvara – alldeles särskilt med tanke på att ICA tillhandahåller recept på julkorv på sin hemsida. Men icke då – i alla fall inte ”min” ICA-handlare på ICA Supermarket i Högdalen, där jag ofta handlar.

-Det blir marigt det, sa köttmästaren nedlåtande med betoning på ”maaaarigt”, som för att poängtera att jag begärde något alldeles oerhört egendomligt, i stil med om jag bett att få beställa alligatorfilé från Florida eller rimmat skallerormskött från Texas.

Som tur är har vi en äkta matrebell i Högdalen också, och där var det minsann inga problem att beställa fjälster. Hur många meter ville jag ha, och gick det bra att hämta på fredag? Så ska en riktig matbutik bemöta sina kunder!

Nu är det bara ett krux kvar att reda ut: Vad för slags korv ska vi göra? Värmlandskorv är bland det godaste som finns. Men Västgötakorv är inte dumt det heller. Och en trevlig medisterkorv är heller aldrig fel… Vi får se vad det blir till slut! Och har du något bra recept på hemlagad korv till jul, hör gärna av dig!

4 kommentarer

 1. Hej, jag bor i Alunda mittemellan Uppsala och Östhammar. I våran ICA-butik finns det fjälster hemma hela tiden, tror det är för att det är mycket landsbygd runtomkring och många äldre som fortfarande gör egen korv. Och det är bra för oss ”yngre” 🙂

  Gilla

  1. Ja det är toppen att ni har det så! Det är otroligt kasst att inte ICA-butikerna även i storstadsområden vill värna klassiska traditioner – att inte ens kunna beställa hem… Gör du egen korv till jul, förresten?

   Gilla

   1. Nej, det har jag aldrig provat, vet inte varför, har inte bara kommit mej för faktiskt. Undrar om jag ska önska ett korvhorn till min Electrolux Assistent?? Hmm, tack för det tipset 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s