Baka kryddiga pepparnötter – med eller utan socker!

Här stöper man ljus inför julmarknaden (bild från NWT)

Idag var jag på årets första julmarknad – den ägde rum i Degerfors hembygdsgård i Knutsbol. Med strålande sol och tio plusgrader var det nästan vår i luften men med doften av glögg och ljudet av de klassiska julsångerna blev julstämningen ändå riktigt påtaglig när vi strosade runt bland tomtar, halmpynt och julgodis. Själv köpte jag en burk vinbärsgelé och en burk äppelchutney – det var allt – men det är mer stämningen jag är ute efter än att shoppa. Fast så här i efterhand ångrar jag att jag inte köpte en av de underbart vackra halmkronorna de sålde… Den kostade inte ens en hundring och var verkligen enastående snygg! Vågar knappt tänka på vad en sådan skulle kosta på exempelvis Skansens julmarknad…

Inspirerad av julmarknaden tog jag mig för att baka pepparnötter när jag kom hem – dessa klassiska julkakor som passar så bra både till adventskaffet och till glöggen. Dagen till ära bakade jag dem utan socker, eftersom ett par familjemedlemmar är diabetiker, men jag lovar att de blev lika goda ändå! Den som vill kan bara byta ut strösötningsmedlet i receptet mot samma mängd strösocker eller brun farin.

Det här behövs för ungefär 30 ”nötter”:

100 g rumsvarmt smör

½-1 dl sötningsmedel, t ex Canderel

1 ägg

2½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk mald kanel

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 kryddmått kryddpeppar

(eventuellt hasselnötskärnor eller skållade mandlar till garnering)

Gör så här:

Pepparnötter smakar underbart till glöggen!

Rör smör och sötningsmedel vitt och pösigt. Tillsätt ägget och blanda ordentligt. Blanda mjölet med bakpulvret och kryddorna och rör ner detta i smeten. Arbeta ihop degen ordentligt och låt den vila kallt i minst en timme. Rulla sedan ut degen till ca 30 små bollar och lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Tryck eventuellt ner en hasselnöt eller en halv skållad mandel i varje kaka och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Kakorna går bra att frysa, men håller också länge i en kakburk med lock – så om du bakar dem nu är de lika goda till första advent!

Och apropå advent – om du är sugen på att redan nu börja baka till advent, kolla då in min adventssida, där jag samlar mina mest älskade recept!

2 kommentarer

 1. Hej!
  Min sambo är diabetiker och jag undrar vilket sötningsmedel som du skulle rekommendera inför allt mysigt julpyssel och vad som fungerar bäst till sylt och marmelad?! Har provat att göra citronsorbet med hermesetas lättströ men det gav en väldigt märklig bismak.
  Hälsningar Sandra

  Gilla

  • Jag är inte så jättebra på sötningsmedel, jag experimenterar mig fram. Men jag skulle nästan tro att det är bättre att koka sylt och marmelad helt utan socker hellre än att använda sötningsmedel. Det blir förstås inte särskilt hållbart men man kan tänka sig att frysa in i lagom små plastlådor istället för att hälla i syltburkar. Så gör jag med äppelmos och även jordgubbssylt.

   Till bakning brukar jag dock tycka att Canderel är det bästa sötningsmedlet som jag har provat, men även där gäller det att experimentera. I vissa recept står det t ex 2 eller 3 dl sötningsmedel till en sockerkaka och det tycker jag blir beskt. Jag tar i så fall hellre lite mindre – kanske 1 dl istället för 2. Och mördegskakor, om man vill baka det, kan man ju baka helt utan socker och istället ta i lite vaniljsocker eller vaniljessens för god smak.

   När det gäller julgodis är jag osäker, men jag tänker att det går att göra mycket smaskigt med sockerfri choklad, torkad frukt och nötter. Tryffel gjord på sockerfri, fin choklad fungerar också fint. Jag återkommer med mer om sockerfritt julgodis framöver, det är en verklig utmaning faktiskt. Det här är i alla fall ett bra marsipangodis som passar för en diabetiker:

   Skålla 100g sötmandel och mal fint i mixer. Rör ihop med 2 msk Canderel eller annat sötningsmedel.
   Vispa en äggvita lätt och blanda ner lite i sänder i mandeln tills konsistensen känns bra – det ska gå att hantera smeten och forma en rulle av den. (Det kan bli äggvita över). Rulla den sockerfria marsipanen till en rulle och skär i skivor. Rulla till bollar och doppa i exempelvis smält sockerfri choklad eller kokosflingor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s