Matmamman

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Får det vara lite te?

Lämna en kommentar

Visst längtar man efter ett äkta engelskt afternoon tea ibland! Och när man läst det här gästinlägget från min vän Helena längtar man ännu mer…

Får det vara lite te?

Vi skulle ha något extra mysigt till kvällen, det var självklart, det var ju fredag! Problemet var att jag inte hade några direkta idéer annat än att jag inte ville göra middag en gång till samma dag. Sedan var det ju den där citronen. Den sista, lite fula citronen. Jag lät tankarna vandra, jonglerade med citronen och funderade på vad man egentligen kan göra av en sådan fuling. Sista gången citronen landade i min hand visste jag svaret på de två frågorna; jag skulle göra lemon curd till ett ”afternoon tea”. Egentligen dricker vi te, som man säger i England, varje kväll. Men vårt te är mer av en försvenskad karaktär; smörgåsar med matigt och sött tillbehör och så självklart den obligatoriska kannan (gärna kannorna) nybryggt, gott te. Denna dag skulle det bli annorlunda, sa jag till mig själv. Det skulle bli ett te där sötman sakta stegras. Där man både njuter av det närvarande och ser fram emot det som komma skall, vid det väldukade bordet. Det där sista är nog så viktigt för att rama in ett afternoon tea. Därför blev det levande ljus i höga kandelabrar, servetter, dämpad belysning, samt klassiskt enkel dukning.

Först ut på ett afternoon tea är sandwichar. Ett ganska bekvämt sätt att äta smörgås på i närheten av barn, eftersom de tenderar att lägga sina små fingrar i allt som mer eller mindre går att äta.  Jag vet inte hur andra känner det inför den vanliga varianten av sandwich, men jag tycker de lätt blir degiga och brödet kommer inte till sin rätt. Därför föredrar jag att servera bröden rostade och av ren skräck inför hur många sandwichar man (läs jag) måste lägga ihop för att nöja åtta personer, serverade jag skivorna hela, nyrostade, men med en liten kniv vid sidan av varje tallrik. På så sätt fick var och en göra sin egen sandwich allt eftersom de kom ur rosten. Barnen uppskattade att få sina nyrostade skivor direkt på tallriken och tyckte det var roligt att använda kniven i skapandet.

Mitt emellan kakan och sandwicharna kom flickornas scones, fast i lätt modifierad tappning. De hade börjat göra scones dagen innan, men inte orkat göra färdigt och ställt in degen i kylskåpet. När de kom hem efter skolan gjorde vi om deras deg till härliga, lite söta, russinscones, uttagna i runda mått, som sig bör. Under tiden som den ena flickan tog ut scones och lade dem på plåtar, satte jag den andra att vispa ägg och socker till teets sötaste avslutning; jordgubbskaka. Lillebror släntrade in, i hopp om något sött att slicka och hjälpte till med vispningen. Vi vispade, kokade blåbärssylt, rörde ihop lemon curd och gjorde scones samtidigt. Sakta fylldes köket av en varmt välkomnande, sötaktig doft. Slutligen vispade jag ihop lite grädde i avsaknad av den ljuvliga clotted cream. Jag pudrade florsocker på lätt avsvalnande scones och lade upp bitar av jordgubbskakan, även den sockrad, på ett fat. Teet bryggdes enligt alla konstens regler i den största kannan och precis när allt blev färdigt kom maken hem från jobbet, familjen var fulltalig och vi satte oss ner.

Det blev en mycket trevlig och annorlunda kvällsmat, men ändå väldigt mättande. Alla var överens om att detta skall vi göra om.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s