Hemlagad glögg i den gnistrande vinterkylan…

Glögg är verkligen en av julens höjdpunkter. Jag älskar glögg – både den klassiska och de nyare, med olika smaksättningar och kryddningar. Och även om det finns en väldig massa god glögg att köpa, både på systembolaget (för den som vill ha lite styrka) och i matbutiken så är det roligt att ibland göra sin egen glögg. Inte är det svårt heller, och nog känns det lite extra festligt att servera hemlagad glögg till pepparkakorna…

Vill du laga en alkoholbaserad glögg kan du göra så här: Blanda en halv flaska rött vin, gärna spanskt, med en kanelstång, en bit ingefära (ca 3 cm lång) , 5 kryddnejlikor och 6-8 kardemummakärnor i en gryta. Tillsätt 3 msk strösocker och värm försiktigt utan att koka. Tillsätt ½-1 dl vodka eller okryddat brännvin och servera med mandel och russin. Satsen räcker till 7-8 glas.

Till den alkoholfria glöggen kan du antingen använda ett alkoholfritt rödvin eller svartvinbärsdryck som bas. Jag föredrar det alkoholfria vinet, med vinbärsdryck riskerar man alltid att glöggen smakar lite för mycket saft. Till 7-8 glas behöver du ½ liter alkoholfritt rödvin. Häll i en gryta och tillsätt samma kryddor och sockermängd som i det förra receptet. Servera på samma sätt.

Gott är att också skrapa ur en vaniljstång och låta fröna dra i glöggen en stund!

4 kommentarer

  • Tack – receptet verkar toppen, det ska testas inom kort! Kul att du gillade glöggen, den är löjligt enkel att göra men smakar kanon!

   Glad 2 advent!

   Gilla

 1. Vilka härliga julkryddor du blandar till i din glögg.
  Jag ska bjuda min familj på en vit glögg idag. Kryddorna har stått och dragit till sig över natten. Blir den bra kommer jag att lägga ut receptet.

  Adventshälsning/ Mimmi

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s