Studenter efterlyses!

Jag älskar gamla recept på kakor och bakar själv gärna efter recepten från mormors tid. Men ett recept saknar jag i min samling. Min morfar talade ofta om ett slags kakor som kallades studenter och som han brukade köpa på konditoriet ibland när han var en liten pojke. Jag har sökt och sökt men inte lyckats hitta något recept som passar in – så om någon av bloggläsarna därute känner till dessa studenter hoppas jag ni vill förbarma er över en stackars matmamma och dela med er av receptet!

4 kommentarer

 1. ”Studenter” finns i ”Konditorns bästa” av Signe Maria Bengtsson.
  Boken trycktes första gången 1999, men finns i nyare upplaga (2006) på adlibris.com
  Vill du inte köpa boken kan du höra av dig så får du receptet.

  Gilla

 2. Har just gjort mina bokinköp fram till jul så jag vill gärna ha receptet om det går för sig – även om jag nog funderar på att handla hem den här boken vid nästa tillfälle!

  Gilla

 3. OK, jag tar receptet så kortfattat som jag kan.
  Studenter
  Degen består av:
  200 g smör
  1 dl socker
  2 tsk vaniljsocker
  3,5 dl vetemjöl
  1,5 dl potatismjöl

  Vispa mjukt smör med socker och vaniljsocker. Blanda i mjöl och potatismjöl och arbeta degen smidig. Forma till rullar, ca 5 cm i diameter. Lägg i kylen ett par timmar.

  Hacka 1 dl mandlar fint och blanda med 1 dl pärlsocker. Skär degrullarna i skivor. Pensla skivorna med 1 uppvispat ägg och doppa dem därefter i socker- och mandelblandningen.

  Lägg skivorna på bakpappersklädda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i 8-10 min. Låt dem svalna på plåten några minuter och flytta dem försiktigt till ett galler för att kallna.

  Är det din morfars kakor?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s