Avbitna pepparkaksgubbar till adventskaffet!

 

Avbitna pepparkaksgubbar

Det är snart advent och eftersom jag älskar den här tiden på året tjuvstartar jag alltid lite med adventsbaket. Så igår blev det pepparkaksbak i matmammans kök. Och fast jag är en stor älskare av traditioner och mer än gärna plockar fram mormors gamla pepparkakasformar måste jag tillstå att mina nya pepparkaksformar gör pepparkaksbaket ännu roligare. För vad sägs om att ställa fram ett fat med avbitna pepparkaksgubbar till kaffet? Härligt knasigt! Avbitna pepparkaksgubbar finns på Cool Stuff där du också kan hitta mycket annat skoj som förenar nytta med nöje i köket.

 

Recept på pepparkaksdeg finns det nog lika många som det finns bagare, och jag har själv flera olika som jag varierar mellan. Även om den färdigköpta degen faktiskt är riktigt bra vill jag helst baka min egen. Här är en bra och lättbakad deg som smakar riktigt kryddigt och gott:

1½ dl vatten
1 dl sirap
5 dl farin
300 gr smör
2 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk finstött kardemumma
1 msk bikarbonat
1,2 – 1,5 l vetemjöl

Koka upp vatten, sirap och socker. Lägg i smöret och låt det smälta. Låt blandningen svalna och rör sedan i kryddorna och bikarbonaten. Arbeta in mjölet och låt degen vila ett dygn i kylskåpet. Ta ut den någon timme innan du ska börja baka ut den så blir den mer lättkavlad. Kavla ut degen till ett par millimeters tjocklek, ta ut figurer med mått och grädda i 225 grader några minuter tills kakorna blir bruna och fina. Passa ugnen noga – det går mycket snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s