Matmamman

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Herman – den vänskapliga degen

Lämna en kommentar

Ibland undrar jag om jag är lite bakom. Som det här med Herman, till exempel. En kompis ringde just och frågade om jag ville ha några degbitar av hennes Herman och jag fattade absolut ingenting – nada!

Hon förklarade och berättade och jag svarade ”ja” och ”visst” och ”okej” och försökte hålla god min. När jag sen kollade upp denna deg på google fick jag hur många träffar som helst.

Känner du till Herman? Om inte kan jag berätta att det är en så kallad vänskapskaka, som startas i ett kök och sedan turnerar vidare till andra för att slutligen bli till en väldig massa kakor i en väldig massa ugnar runt om i landet. Ungefär så. Låter rätt rart, tycker jag, så jag ska hämta min Herman senare idag.

Vill du veta mer om Herman? Kardemummagumman har både information och recept samt bilder, kolla här!

Pasta med köttfärssås - alltid lika gott!

Idag blir det spaghetti med köttfärssås i matmammans kök. En enkel variant av den goda bolognasåsen – så här brukar jag göra:

Jag fräser 2 hackade gula lökar och 2-3 krossade vitlöksklyftor i lite olja. Strö gärna över en liten gnutta socker, då kommer löksmaken till sin rätt! Sen tillsätter jag 2 hackade morötter och fräser alltsammans ytterligare en stund. I med 400-500 g nötfärs eller blandfärs och fortsätt fräsa tills den får lite färg.

Så i med en burk krossade tomater, en halv burk vatten och en buljongtärning (gärna mörk oxbuljong med vanlig köttbuljong eller grönsaksbuljong går också jättebra). Krydda med salt, peppar, en gnutta (ytterst lite) vinäger och örtkryddor (t ex oregano eller timjan) och låt såsen koka ett bra tag – helst en timme eller mer – så den blir riktigt såsig.

Strax före servering klipper jag i lite rökt skinka och rör om. Servera köttfärssåsen med nykokt pasta av något slag, och riv parmesan till.  Garnera gärna med lite klippt persilja. Lättlagat och gott!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s