Inlagd sommargurka till vintern!

Gurkan är billig så här års, och det är inte bara Västeråsgurka som blir god att lägga in. Även den vanliga slanggurkan kan bli till fantastiskt fina inläggningar. Det här receptet hittade jag i en gammal veckotidning och det gör jag varenda sommar sen ett tiotal år tillbaka:

1 kg slanggurka
1 gul lök
1 msk gula senapsfrön
2-3 dillkronor

3 dl vatten
2 dl ättikssprit
5 dl socker
2 msk salt

Skiva gurka och lök tunt, varva tillsammans med senapsfrö och dillkronor i burkar (jag tycker det blir bäst att lägga in i flera små burkar än i en stor).
Koka upp vatten, ättikssprit, socker och salt och häll det över gurkan. Förslut med lock medan lagen fortfarande är varm och förvara svalt. Den passar jättebra både till leverpastejsmörgås och till vinterns goda kalops!

Inlagd sommargurka
Inlagd sommargurka

16 kommentarer

  1. Detta låter som ett recept på ättiksgurka. Sommargurka för mig är mer som pressgurka, fast utan salt och press och med både dill och persilja.

    Gilla

    • Det är ett recept på ättiksgurka. Av någon anledning brukar vi alltid kalla det för sommargurka – troligen för att det är en inläggning på slanggurka och inte västerås- eller asiagurka.

      Gilla

    • Det funkar jättebra även utan krondill – det gör jag ofta. Då behöver man inte ersätta den överhuvudtaget tycker jag.

      Gilla

    • Jag har haft min i kyl i flera månader, jag skulle säga att den håller åtminstone tre-fyra månader oöppnad, därefter minst en månad i öppnad burk. Men jag är inte helt säker (den brukar gå åt så fort här) så lukta i burken och kanske provsmaka en liten bit om du är osäker.

      Gilla

    • Ursäkta sent svar! Jag har inte hunnit uppdatera bloggen som jag borde sista tiden. Den här gurkan behöver inte stå och dra alls egentligen, så det räcker med att den står över natten. Hoppas att du har nytta av svaret även om det kommer sent!

      Gilla

Lämna en kommentar